SHANGHAI-LEKSIKON
Film i mellemkrigstiden

Filmmediet var i rivende udvikling i 1920’erne, og Hollywood  på vej til at blive den filmhovedstad, som vi kender den i dag.I begyndelsen af 1920’erne havde en filmhverken farve eller lyd, og ind imellem handlingen havde den stillbilleder med tekst, som enten forklarede handling eller fungerede som replikker karaktererne imellem. Disse billeder kunne så blive afspillet, mens en pianist sad i biografen og lavede et soundtrack.

I 1925 gik Warner Brothers og Western Electric sammen med det formål at lave den første film med lyd og tale, og i 1927 kunne de derfor udgive filmen ”The Jazz Singer,” der blev den første film med tale. I 1932 kom den første kommercielle farvefilm.


Danish language flag  English language flag

Shanghai Modern Left
Shanghai Modern Menu Left
 

Shanghai Modern Menu Right

Shanghai Modern Title
X


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 369 Metropolis
Fritz Langs spændende og flotte fremtidsfilm er et mesterværk, som alle bør se hurtigst muligt. Her er stof til eftertanke om, hvad maskinalderen kan føre til, hvis vi ikke passer på.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 404

Den 6. januar i år havde Fritz Langs længe ventede nye film Metropolis premiere i Berlin. Den har siden hen været genstand for meget diskussion, og den anmelder må derfor indrømme, at det ikke var uden en grad af nervøsitet,jeg kiggede ind for at se netop denne film, da det endelig var muligt for borgerne i Shanghai at se denne film. Metropolis er i første omgang blevet berygtet for sit gigantisk budget på hele 5 millioner Reichsmark, hvilket gør det til den dyreste film, der nogensinde er blevet lavet. Dette har dog heller ikke været helt uden konsekvenser for Frits Lang og hans hustru Thea Von Harbou, som også har stået bag manuskriptet til filmen. Parret gik efter sigende nemlig næsten konkurs undervejs.. Det øger kun spændingen mere,  når man ved ,hvor meget der har været på spil under produktionen.

H. G. Welss brød sig ikke om den

Eftersom Shanghais borgere har måtte vente på at se denne film, er rygtet om den da også kommet den i forkøbet. Læsere af Shanghai Modern har måske allerede hørt, hvordan den berømte engelske forfatter H.G Wells, anmeldte filmen i New York Times ved blandt andet at skrive ”Jeg tror ikke, det vil være muligt at lave en mere fjollet film.” Denne oplevelse deler jeg dog ikke! Efter at jeg har set Metropolis, må jeg sige, at alt min nervøsitet omkring filmen er gjort til skamme, for det er et mageløst episk mesterværk, Lang her har begået!

Urealistisk, men stor kunst

Filmen forgår i et mystisk fremtidsunivers, hvor byerne er vokset opad, så husene alle er skyskrabere.I toppen bor de rige, og i bunden de fattige arbejdere, der hverdag står og betjener de maskiner, der holder hele byen kørende. Gennem filmen oplever vi så, hvordan den unge Freder Fredersen forelsker sig i den smukke Maria, der agerer en smuk profet for de fattige mennesker i byens slum. Filmen byder på masser af flotte billeder, fantastisk skuespil og en spændende historie, der også tvinger dens publikum til at tænke.

Filmen går dog ind imellem over gevind i sin fantasi. Eksempelvis, da den unge Maria bliver udskiftet med en robot, som ligner hende på en prik. På mig virker det på alle måder absurd at tro, at den slags påfund på nogen måde skulle kunne blive populære i fremtiden!

Dette til trods kan Shanghai Modern dog kun stærkt anbefale, at man tager ind og ser dette nyskabende stykke filmkunst.

Søren Hein Rasmussen
Christina Maria Jessen

Ying Chen
Sissel Vennike Ditlevsen
Christina Maria Jessen
Carsten Lysbjerg Mogensen
Søren Hein Rasmussen
Rikke Holst Thomsen

Shanghai Modern Title
Shanghai Modern Left

Shanghai Modern Menu Right