Shanghai havde i 2015 mellem 24 og 25 millioner indbyggere. Man regner med, at der i 2050 vil være flere end 50 millioner indbyggere.
På mange måder er Shanghai så moderne, som man for 100 år siden forestillede sig, at verdens store byer ville blive. Den er fyldt med nogle af verdens højeste huse, har veje i op til seks niveauer og rummer et af verdens hurtigste tog. På den anden side er der mellem det nyeste store lommer af et Shanghai med spor af de gamle tider. Nyt er blandet med gammelt.
Englændernes gamle promenadestrøg The Bund blev udbygget igennem 1920’erne og fremtræder i dag smukt restaureret. Eget foto 2012.
The Bund følger en del af floden Huang Pu, hvor skibene i sin tid lagde til. På flodebs østlige bred ligger Pudong, som indtil omkring 1990 kun var sparsomt bebygget. I dag ligger her en af verdens mest spektakulære skylines. Eget foto 2012.
Ældre boligområde i den tidligere franske koncession. Der er tale om såkaldt shikumen-byggeri, som er en sammensmeltning af fransk og kinesisk byggestil opstået i begyndelsen af 1900-tallet. Herinde lever millioner af Shanghaiborgere deres liv. Eget foto 2012.
Yan’an Elevated Road. Yan’an er en af flere motorveje, som i dag gennemskærer Shanghai gennem både ældre byggeri og helt nye højhuse, der ofte er på over tredive etager. Den løber nogle steder i seks niveauer. En del af Yan’an følger 1920’ernes Avenue Edward VII, som skilte den engelske koncession fra den franske. Eget foto 2011.
Shanghai 2015. Foto Remy Hoehener. En af Shanghais eleverede motorveje skærer sig igennem helt nyt byggeri, et monument fra Maotiden bygget i 1950’ernes Sovjetstil og byggeri både fra Maotiden og mellemkrigstiden. Det nye synes meget ved første øjekast, men når man bevæger sig gennem byen til fods bliver den ældre boligmasse meget synlig. Det smukke, let slørede lys skyldes den stærke smog, som byen er plaget af.